www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

Underbara ADHD

Jag kikade in på denna hemsida http://www.underbaraadhd.se/  för några veckor sedan, och varför har inte jag kollat in den förrän nu?
 
Nu har ju inte jag ADHD... men ADD är ju väldigt likt ADHD förutom att vi med ADD saknar den där "Hyperaktiviteten" som dom med ADHD har. Men annars är det väl typ samma symtomer... 
 
Nå väl den här sidan har massa bra tips om stöd och hjälpmedel för personer med ADHD/ADD.. Både till barn och vuxna.
Det står även bra information om man vill veta mer om diagnosen.
 
Om t.ex hur det är att leva med ADHD/ADD, Stöd och insatser, Myter om diagnosen, Kända personer med ADHD, hur en utredning kan gå till... :) 

Jag tycker i alla fall att den här sidan är väldigt intressant och till bra hjälp. Jag har lärt mig mer om diagnosen och vilka hjälpmedel det finns för att klara vardagen bättre :) 
 
ett litet utdrag från sidan: 
 
ADHD hos vuxna

Viktigt med struktur i vardagen

Om man är vuxen och har ahdh har man svårt med koncentrationen. Man kan till exempel behöva hitta strategier för att strukturera sina arbetsuppgifter och att organisera sin vardag. Det är vanligt att man kommer för sent, missar överenskommelser, gör saker i sista minuten och påbörjar saker utan att avsluta dem. Vissa har lätt för att tappa bort saker, som nycklar eller anteckningar eller man kanske inte kommer ihåg var man parkerade bilen.

Man kan ha ett stort behov av tystnad och avskildhet för att kunna koncentrera sig på något. Bakgrundsljud som susande rör eller en ambulans på avstånd kan vara störande. Man kan ha svårt att koncentrera sig på en film, ett föredrag eller en bok om man inte är extremt intresserad.

Det kan kännas svårt att uppamma tillräcklig energi och motivation till sådant som känns besvärligt, som att deklarera, betala räkningar, städa eller röja upp bland papper. Det är vanligt att man skjuter upp saker tills det blir försent.

Besvären brukar minska med åren

Om man har adhd brukar överaktiviteten minska med åren. Även om otåligheten finns kvar, har man kanske lärt sig att hantera den genom att ändra sittställning ofta, vicka på fötterna eller fingra på något, en hårslinga eller en ring för att klara av det.

Man kan känna sig rastlös och otålig om man inte får tillräckligt med stimulans och behöva röra på sig när man ser på en film, eller ha svårt att sitta still en hel middag. Man kan känna sig irriterad om man måste stå på kö och vänta på bussen eller i affären.

Många med adhd har ett stort behov av att prova på nya saker och upplevelser. Man kanske gillar att köra fort, att klättra i berg eller hoppa fallskärm. Vissa kanaliserar sin energi genom att arbeta mycket. Många med adhd är framgångsrika entreprenörer som driver egna företag och projekt.

En del har också kvar sitt impulsiva sätt och inte riktigt se konsekvenserna av sitt handlande. Ofta svänger humöret snabbt och man kan ha ett hett temperament eller kort stubin. Det kan göra att man hamnar i situationer som man efteråt ångrar. Man kan också ha svårt att vara uppmärksam när man ska lyssna på andra.

För många blir det bättre med tiden. Det kan bero på att man har lär sig mer om hur man fungerar, hittar strategier för att hantera olika situationer och lär sig att kontrollera impulser. Man brukar också få lättare att se och utveckla de positiva egenskaper som beror på adhd. När man är vuxen brukar man också ha lättare att välja vilka sammanhang man vill vara i.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0